Respecteer je lichaam, ook dat is spiritualiteit!

Ben je bewust bezig met hoe je in het leven staat? Dan speelt spiritualiteit een belangrijke rol in jouw leven. Je probeert aan je spiritus, je geest, te werken. Het resultaat hiervan is dat je meer balans vindt in je leven en meer innerlijke rust. Ook geeft deze levenswijze je meer perspectief, een focus of een richting waarop je je kan concentreren. Aandacht voor het respectvol omgaan met je eigen lijf is hierbij een onmisbare basis.

gezond leven spiritualiteit

Waarom je spiritualiteit ontwikkelen?

Spiritualiteit gaat over zaken die met het onstoffelijke bestaan te maken hebben. Je voedt je lichaam met voedingsmiddelen, je geest voed je met spiritualiteit. Door de ontkerkelijking die plaatsvindt zoeken mensen andere manieren om het antwoord op levensvragen te krijgen. Voorbeelden van dit soort vragen zijn: wat is de zin van het leven, wat is mijn doel of taak in het leven en hoe kan ik verbinding vinden met anderen?

regelmatig bewegenRegelmatig rusten en bewegen

Het is helemaal niet erg om hard te werken en regelmatig hectische momenten te hebben. Daar moet dan wel tegenover staan dat je de tijd neemt om jezelf ook rust te gunnen. Door te mediteren kan je je concentreren op je ademhaling, het gefluit van de vogels of het geluid van de wind. Je leeft in het moment en je zorgen zijn nu ineens veel minder belangrijk. Ook door sporten of een wandeling kan je je gepieker doorbreken en je lichaam en geest heerlijk opfrissen.

Prikkel je zintuigen

Je hebt vijf zintuigen, maar door een druk leven besteden we daar vaak weinig aandacht aan. Door in het moment te leven en bewust te genieten van een lekker parfum, een kopje smaakvolle thee (hier kan je er alles over leren!), mooie muziek of een massage voel je je meer in balans. Dit zijn dingen waar je elke dag van kan genieten. Stel ze niet uit, maar gun jezelf elke dag een paar van deze momenten.

respecteer lichaam slapenZorg goed voor je lichaam

Je lichaam geeft je regelmatig signalen over hoe het met je gaat. Voel je je vaak moe of gestrest, zorg dan voor extra slaapuren en zoek uit hoe je spanning en angst kan vermijden. Als je chronisch last hebt van stress, dan kan je namelijk diverse lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen.

Zorg overdag voor genoeg beweging en frisse lucht. Het is bekend dat de natuur met zijn groene kleuren een positieve invloed heeft op je welzijn en energie geeft. Trek er dus vaker op uit. Als je je bloed lekker laat stromen en je spieren laat werken, dan ben je minder bevattelijk voor ziektes en sta je meer open voor nieuwe inzichten.

In harmonie met jezelf en anderen

Door het ontwikkelen van je spirituele leven voel je je meer in harmonie met jezelf, je omgeving en de natuur. Je komt erachter wat je wil op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van werk en sociale contacten. Een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken is wel dat je geest en lichaam harmonieus met elkaar verbonden zijn.

Wees dus zuinig op je lichaam en zorg voor genoeg tijd voor jezelf, slaap en beweging. Zo kom je beter in je vel te zitten en zorg je voor rust in je hart en hoofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *