Simpele manieren om je brein gezonder te maken

Hoe houd je je hersenen fit? Voel je vaak vermoeid, heb je regelmatig last van (spannings)hoofdpijn of merk je dat je ineens veel dingen vergeet? Vergeet dan in ieder geval niet om goed voor je brein te zorgen! Dat is niet alleen belangrijk voor ouderen, maar voor iedereen. Met een paar kleine aanpassingen in je leefstijl kun je je hersenen een stuk fitter houden. We verklappen je hier enkele simpele manier om je brein gezonder te maken!

breinOnderschat niet het belang van goede nachtrust!

Nog even een leuke serie kijken op Netflix? Voor je het weet, ga je weer veel te laat naar bed, terwijl ’s ochtends de wekker op tijd afgaat. Om je hersenen alle indrukken en emoties van de afgelopen dag te laten verwerken, is een goede nachtrust van 8 uur slaap heel belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat je nieuwe informatie, bijvoorbeeld na een middagje studeren, beter verwerkt als je goed slaapt? Ga dus op de avond voor een examen op tijd naar bed. Daar heb je meer aan, dan tot in de kleine uurtjes doorleren. Slaap je te weinig, dan zul je al snel last krijgen van klachten als moeheid, slechte concentratie, slechter geheugen, je leervermogen wordt minder, je hebt weinig motivatie én een slecht humeur. Voor een goede gezondheid van je hersenen is een evenwichtig slaap-waakritme essentieel. 

Sporten is goed voor je brein

Sporten is niet alleen goed voor je spieren en je uithoudingsvermogen, ook je hersenen varen er wel bij. Op de eerste plaats vergroot je door regelmatig te sporten uiteraard je algehele gezondheid. Extra positieve gevolgen van sporten voor je brein zijn: een lagere bloeddruk en minder cholesterol. Hierdoor blijven je bloedvaten in goede conditie, waardoor onder meer je hersenen voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Een andere positieve consequentie van sporten voor je brein, is dat hierdoor de aanmaak van neurotrofines wordt bevorderd, die zorgen voor de goede werking van je hersencellen.

Goede voeding voor je hersenen

Voldoende vocht is essentieel voor je hersenen. Logisch, als je weet dat je brein voor 80% uit water bestaat! Drink dus genoeg water; tussen de 1,5 en 2 liter per dag. Daarnaast kunnen we je ook enkele tips geven voor voedingsmiddelen, die goed zijn voor je hersenen, namelijk:

  • Vette vis
  • Walnoten
  • Groenten
  • Pure chocola
  • Koffie

Vette vis, waaronder makreel, zalm en haring, bevatten onverzadigde vetzuren die van groot belang zijn als de bouwstenen voor je hersenen. Walnoten is ook superfood voor je brein. Opmerkelijk is dat walnoten heel veel op onze hersenen lijken! Deze noten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Verder is het belangrijk om te variëren met alle soorten groenten, vanwege de vitaminen en antioxidanten die ze bevatten. De antioxidanten beschermen de hersencellen tegen schade door vrije radicalen. Pure chocolade hoort ook in dit rijtje thuis, vanwege de polyfenolen die hierin zitten. Polyfenolen gaan namelijk ontstekingen en slagaderverkalking tegen. Verder helpt cafeïne in koffie om je alert te houden en om je goed te concentreren (maximaal 3 tot 4 kopjes per dag). Je vindt deze polyfenolen trouwens ook in heel wat groene thee, en specifiek in Matcha thee in grote hoeveelheden!

gezonder breinBlijf je hersenen uitdagen!

Rust roest! Dat gaat ook op voor je hersenen. Onze hersenen zijn heel flexibel en hebben het vermogen om zich steeds aan te passen en nieuwe verbindingen te maken. Dat vermogen is vooral bij baby’s en kinderen heel groot, omdat zij natuurlijk heel veel moeten leren. Deze flexibiliteit van de hersenen wordt ‘neuroplasticiteit’ genoemd. Met het ouder worden neemt deze plasticiteit af. Dat proces kun je vertragen door je hersenen uit te blijven dagen door bijvoorbeeld steeds nieuwe dingen te leren. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of leer om een muziekinstrument te bespelen. Ook kruiswoordpuzzels en sudoku’s helpen je om je brein in goede conditie te houden. Een andere goede tip: ben je rechtshandig, probeer dan eens dagelijkse taken met je linkerhand uit te voeren of juist andersom als je linkshandig bent! Volgens Happy&Healthy kan je hier écht een verschil mee maken!

Laat je brein tot rust komen door te mediteren

Ken je dat gevoel, dat je maar niet tot rust komt, omdat er 101 gedachten door je hoofd razen? Dat komt je productiviteit en je welzijn niet ten goede. Door te mediteren kun je je brein tot rust laten komen. Je leert om alle gedachten, zonder hierover te oordelen, los te laten. Dat schept rust en ruimte in je hoofd. Het brengt veel voordelen voor je algehele welzijn met zich mee. Je bent beter in staat tot zelfreflectie en onder meer je concentratievermogen, creativiteit en weerbaarheid vergroten. Oftewel, je zult merken dat je onder alle omstandigheden het leven beter aan kunt en ook intenser van de mooie dingen van het leven kunt genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *