Wat is Guasha Massage en wat heb je ervoor nodig?

Guasha Massage is een zogeheten schraaptechniek massage die bedoeld is om de bloed- en energiestroom te verbeteren. Dit leidt tot vermindering van talrijke fysieke, mentale, emotionele en spirituele problemen. De theorie achter de Guasha Massage stelt dat deze klachten ontstaan door in het bindweefsel, spieren en gewrichten opgeslagen afvalstoffen. Wanneer het lichaam niet meer in staat is om deze via het lymfesysteem af te voeren, kunnen het bloed en de energie niet goed meer stromen.

Hoe leidt deze massage tot klachtenvermindering?

Guasha Massage is een massagetechniek die zijn oorsprong in China vindt. Daar wordt de behandelmethode al meer dan 2000 jaar ingezet. De diepe massage zorgt voor een bepaalde druk die de geblokkeerde energie op gang brengt. Ook zorgt de schraaptechniek ervoor dat gestagneerde energie naar de oppervlakte komt, dat afvalstoffen worden verwijderd en dat er vers, zuurstofrijk vocht kan doorstromen. Het is per persoon verschillend hoe de effecten van Guasha Massage worden ervaren. De een voelt vooral verlichting in lichamelijke klachten, terwijl de ander zich ontspannener gaat voelen.

Losmaken van het bindweefsel met een speciale steen

Guasha is geen willekeurig gekozen naam voor deze massage; ‘gua’ betekent schrapen en ‘sha’ betekent zand. Het (weg)schrapen van zandkorrels dus. De zandkorrels zijn metaforisch en symboliseren de opgehoopte levensenergie. Een Guasha Massage is overigens een massage die door de meesten als pijnlijk wordt ervaren. Degene die de techniek uitvoert, gebruikt namelijk niet direct de handen op de huid, maar maakt gebruik van een speciale steen om het bindweefsel mee los te maken. Op de plekken waar zich de meeste blokkades bevinden, ervaar je de meeste pijn.

guasha massageWat heb je nodig om een Guasha Massage uit te voeren?

Tijdens een Guasha Massage gebruik je een speciale steen (schraper). De huid wordt met een olie ingesmeerd. Meer dan deze twee zaken heb je niet nodig. De olie betreft meestal koudgeperste kokosolie, alhoewel sesamolie en zonnebloemolie ook prima kunnen worden gebruikt. Deze worden aangevuld met etherische oliën. De olie voorkomt beschadigingen aan de huid door de schraper en bevordert de doorbloeding.

Een Guasha schraper, die iets weg heeft van een hartvorm, is vaak van rozenkwarts of jade gemaakt. Als je er ééntje koopt, koop dan gewoon zeker altijd eentje die van echte edelsteen is gemaakt – geen plastic!

Zelf aan de slag

Guasha massages worden door specialisten bij verschillende praktijken gegeven, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag. Alle benodigdheden zijn online verkrijgbaar, net als duidelijke instructievideo’s. Ga je zelf een Guasha massage toepassen, houd er dan rekening mee dat je de schraper altijd in een hoek van 45 graden op de huid plaatst. Plaats je deze loodrecht op de huid, dan is de werking ervan te intens en wordt de massage pijnlijker dan noodzakelijk.

Reacties op een Guasha massage

Omdat een Guasha massage afvalstoffen naar de huidoppervlakte stuwt, kunnen er na een behandeling rode vlekken ontstaan. Des te intenser de pijn, des te donkerder de vlekken. Deze verdwijnen vanzelf na een paar dagen. Ook kun je last van jeuk, tintelingen en vermoeidheid krijgen na een behandeling. Daarover hoef je je eveneens geen zorgen te maken. Drink na de behandeling veel water om de afvoer van afvalstoffen verder te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *