Yoga: erg hip, maar ook erg waardevol

Je kent vast en zeker ook wel iemand die aan yoga doet. Of je overweegt het wellicht zelf. Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden. Het is dan ook zeker een waardevolle bezigheid.

YogaJe leert geduldiger te worden

Tijdens de oefeningen die je doet op de yogamat, kom je regelmatig frustratie tegen. Het lukt niet helemaal zoals je wilt. Misschien komt je lijf zelfs in de weerstand. Wat doe je dan? Hoe ga je hier in het dagelijkse leven mee om? Dan heb je ook ongetwijfeld af en toe te maken met frustraties. Tijdens yoga probeer je vooral observerend aanwezig te zijn en niet direct te reageren. Je zult al snel merken dat dit effect heeft op je reacties in het leven van elke dag.

Versterkt je lichaam

Yoga versterkt je geest, maar zeker ook je lichaam. En wanneer je lichaam krachtiger en sterker is, heeft dat ook weer invloed op je geest. Zo werkt dit mooi op elkaar in. Tijdens de asana’s gebruik je al je spieren en dit trekt zeker door naar je geest.

Het maakt je gelukkiger

Hoe het nu precies werkt, is misschien niet altijd helemaal te verklaren. Vrijwel iedereen die aan yoga doet, die merkt het. Je voelt je gelukkiger en tevredener. Je krijgt meer compassie en wijsheid. Je behandelt jezelf en andere mensen met meer liefde. Al deze dingen bij elkaar zorgen voor een tevreden innerlijk.

yoga strand

Je bent meer aanwezig

Door yoga lukt het je veel beter om in het hier en nu te leven. Er zijn dan ook zeker raakvlakken met mindfulness. Tijdens yoga is er veel aandacht voor meditatie. Dit helpt je om veel bewuster te leven. Zo kun je met overgave genieten van alle mooie momenten die dagelijks naar je toe komen. Het nu is eigenlijk het enige dat je hebt. Vroeger is voorbij en de toekomst moet nog komen. Het is dan ook prachtig om vooral te leven voor en in het nu.

Je leert jezelf beter kennen

Als je yoga beoefent, ben je even helemaal alleen op jezelf gericht. Het gaat tijdens yoga alleen om wat er op jouw mat gebeurt. De rest van de wereld en de andere mensen mag je even laten voor wat ze zijn. Veel mensen zijn tegenwoordig vooral druk met wat er buiten henzelf gebeurt. Het kan dan ook best even wennen zijn om je voor 100% op jezelf te focussen. Je stapt helemaal naar binnen bij jezelf. Je observeert je lichaam en je geest. Er komt dan ook meer verbinding met jezelf. Je leert open te staan voor je emoties, je gevoelens en je gedachten. Ook probeer je dit steeds meer te erkennen. Het zal je niet verbazen dat dit heel waardevol is voor je eigen welzijn.

Goed voor spijsvertering

De oefeningen die je doet bij yoga zijn goed voor je hele lijf. Heb je nogal eens last van je maag of van je darmen, dan is de kans heel groot dat deze problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *