In de relaxstand (het stopt de stress)

In de huidige prestatiemaatschappij zijn veel mensen geneigd om ‘always on’ te staan. Niet alleen op je werk, maar zeker ook privé. Denk hierbij maar eens aan je e-mail of nog meer, je smartphone. De berichten blijven de gehele dag maar binnenstromen op social media.

relaxstandVan de wereld om je heen krijg je zoveel prikkels. Zeker als je al wat gespannen bent door drukte op je werk bijvoorbeeld kan deze combinatie tot allerlei klachten als stress, concentratieverlies, productiviteitsverlies of slapeloosheid leiden. Dit moet je natuurlijk absoluut zien te voorkomen. Doe je dit niet kan dit uiteindelijk tot nog veel grotere klachten als bijvoorbeeld een burn-out leiden. Hoe je dit doet, het is echt niet zo moeilijk, zullen we je in dit artikel uitleggen.

Zeker in drukke periodes op bijvoorbeeld je werk, is het belangrijk om regelmatig een rust periode in te lassen. Dit is essentieel om te kunnen herstellen en om weer nieuwe energie op te doen. Je moet dus regelmatig naar de relaxstand over schakelen. Dit helpt je om te ontspannen, maar je bouwt hiermee ook reserves op.

Ook zal je merken dat je dingen makkelijker en sneller oppakt. Je gaat hierdoor veel efficiënter te werk. Vaak zijn mensen bang om even die zo belangrijke rustmomenten te pakken. Ze zien het als een teken van zwakte. Maar juist het tegenovergestelde is waar. Door toch even dat moment te pakken zul je juist beter presteren. Luister dan ook goed naar je lichaam zodat je ontspannen kunt blijven. Ga je door omstandigheden toch een keertje over de grens, wees dan aardig voor jezelf.

Tips om stress te verminderen

Voor veel mensen is het overschakelen naar de relaxstand toch wel heel lastig. Wat kun je doen om in die situatie te komen dat je niets meer moet en alles los kunt laten. Eigenlijk heel weinig, juist dat! Er zijn wel een aantal dingen die je daarbij kunnen helpen.

smartphone gebruik stressSmartphone

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder onze smartphone. De hele dag door krijg je berichten binnen via bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram en Facebook.

De verleiding is erg groot om hier direct op te reageren. Wil je echt in de relaxstand komen, zet dan bij voorkeur je smartphone uit of kies ervoor om berichtgevingen uit te zetten. Je zult merken dat dit direct al een hoop rust geeft.

Opgeruimd huis

Creëer rust in je huis. Zorg dat je huis opgeruimd en schoongemaakt is. De meeste mensen worden hier blij van. Het geeft je rust en een opgeruimd gevoel. Je hoeft je immers niet druk te maken om de rommel. Als je de ruimte hebt, zorg dan ook dat je een plekje voor jezelf hebt, waar je je kunt terugtrekken. Waar je op je gemak kunt nadenken of lekker kan wegdromen in een leuk boek.

Lezen of juist schrijven

Ga lekker in je luie stoel zitten met een lekker kop thee een leuk boek of tijdschrift. Zo verzet je je gedachten en kom je heerlijk tot rust. Voor veel mensen help het als ze dingen opschrijven. Wat je hebt beleefd, welke emoties dingen opriepen. Door het op te schrijven kan je je hoofd leegmaken en dingen makkelijker loslaten.

relaxerende muziekMuziek

Muziek kan ook een zeer ontspannende werking geven. Als je een goede hoofdtelefoon gebruikt sluit je alle drukke omgevingsgeluiden uit en kun je genieten van heerlijke rustgevende muziek. Je zult merken da de spanning van je afglijdt.

Wandelen in de natuur

Niets helpt zo goed om je hoofd leeg te maken als een wandeling in de natuur. In alle rust en stilte kun je nadenken over wat je anders kunt doen zodat je meer tijd voor je zelf krijgt. Als je langs een water komt, neem dan de tijd om aan de waterkant te genieten van de rust. Hier kan je meer lezen over waarom je lichaam verzorgen zo cruciaal is.

Tuinieren

Ga lekker aan de slag in je tuin of op je balkon. Het werkt zeer ontspannend en je gebruikt ook je spieren op een diverse manieren. Absoluut een goede manier om je te onthaasten.

heet bad relaxenWarm bad

Niets is fijner dan om in de avond een heerlijk warme douche te nemen of te ontspannen in een heerlijk bad. Je voelt gewoon alle spanning van je af stromen en daarna ben je weer als herboren.

Weekendje weg

Verwen jezelf zo nu en dan. Zeker na een drukke periode is het heerlijk om een weekendje weg te gaan. Een dagje uit is ook lekker. Je hoeft niet na te denken over de dagelijkse beslommeringen. Geniet van de goede dingen van het leven en je zult merken dat de accu daarna weer flink is opgeladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *