Een gids voor de mentale voordelen van hardlopen

Lichaamsbeweging kan in het algemeen veel emotionele voordelen hebben, maar hardlopen heeft de meest krachtige invloed op je mentale toestand. Als je hardloopt, ken je het gevoel. Voor je ging hardlopen voelde je je misschien moe of gestrest over bepaalde gebeurtenissen in je leven, en na het hardlopen voelde je je fantastisch!

Onze geest is zeer krachtig. Onze geest stuurt onze gedachten en handelingen, die vaak onze lichamelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Natuurlijk is hardlopen een geweldige oefening om gewicht te verliezen en je cardiovasculaire gezondheid op te bouwen, maar het heeft ook voordelen voor de innerlijke essentie van ons lichaam. Hier is hoe:

hardlopenHardlopen vermindert Stress

Stress is een mentale gemoedstoestand. Hoe je het ook haat om het toe te geven of te geloven, je veroorzaakt je eigen stress. Wanneer je toestaat dat de situaties in het leven je innerlijk beïnvloeden, heb je door stress te voelen macht gegeven aan die specifieke situatie.

Hardlopen stelt je in staat je meer te concentreren op je ademhaling en het landschap om je heen. De diepe ademhaling verzacht de gevoelens van angst en/of bezorgdheid die gepaard gaan met stress. Hardlopen is als een ontgrendelingsknop voor de stress die zich ophoopt in je lichaam.

Verhoogt het zelfvertrouwen

Wanneer je regelmatig hardloopt, begint je gevoel van eigenwaarde langzaam toe te nemen. Je begint je goed te voelen over jezelf, of het nu het gewichtsverlies, gewichtsbehoud, of de gezondheidsvoordelen die je krijgt.

Omdat je de energie en het uithoudingsvermogen hebt om te lopen, geeft het je het gevoel dat je voor je lichaam moet zorgen, zodat je minder snel voedingsmiddelen eet die niet goed voor je zijn of ongezond gedrag vertoont. Je ziet de voordelen die hardlopen je geeft, en je hebt een gevoel van trots en respect voor je lichaam. Zeker als je gebruik maakt van een speciaal hardloophorloge kan je heel erg goed je vooruitgang zien, en dus voelen én zien hoe je sterker wordt!

mentale voordelen hardlopen

Verhoogt het gevoel van vrijheid

Hardlopen is een geweldige manier om je vrij te voelen, vrij van alle uitdagingen en obstakels die het leven soms oplevert. Wanneer je aan het hardlopen bent, is er een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt met de snelheid die je wilt, en niemand en geen gedachten kunnen deze vrijheid belemmeren.

Je voelt automatisch een gevoel van bevrijding van de veeleisende baas, zeurende kinderen, of opdringerige schuldeisers. Al is het maar voor even, je bent vrij en op je eigen plek van stilte en kalmte die rustgevend is voor zowel je lichaam als je geest. Soms is er fysieke activiteit nodig om onze geest echt tot rust te brengen – iets dat niet gemakkelijk te bereiken is in de moderne maatschappij.

Tot slot het vermindert ook depressie

Wanneer je aan het hardlopen bent, laten je hersenen automatisch bèta-endorfine vrij. Bèta-endorfines zijn neurotransmitters in de hersenen die worden aangetast bij depressie. Bij een depressie werken de neurotransmitters niet goed, waardoor het gevoel van algeheel welzijn afneemt. Dit is de reden waarom velen een “runners high” voelen na het hardlopen. Het is een compleet gevoel van rust en geluk, alsof alle problemen van de dag daadwerkelijk zijn verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *